Weekend i Stockholm – vad 4000kr räcker till

Det sägs att Stockholm är en av världens dyraste huvudstäder. Det betyder dock inte automatiskt att man inte kan spendera en minnesvärd weekend i Stockholm även på en lite mindre budget. Du kommer långt på 4000 kr, även om du räknar med boende och resor. Här kommer några tips från sajten 4000.nu som ger förslag på hur du klarar en resebudget under 4000 kr.

Resor och boende

Oavsett i vilken ände av landet du bor har du goda möjligheter att ta dig till Stockholm för en ganska liten kostnad. Åker du tåg kan du hitta biljetter för bara några hundralappar. Detsamma gäller om du bokar flyg. Viktigast är att du är ute i god tid och att du är lite flexibel med tidpunkterna.

När det gäller boendet har du alla möjliga alternativ. En natt på ett vandrarhem kostar inte mycket mer än 200 kr. Tar du in på hotell kan du komma undan med 700-800 kr natten. Det är dina krav på standard som sätter ramarna. Bra att komma ihåg är att många billiga vandrarhem och hotell faktiskt ligger mitt i centrala Stockholm. Om du inte behöver bo så centralt blir det billigare att bo en bit utanför stan, du kan tex boka ett hotell i Sundbyberg och spara in del pengar så räcker reskassan längre.

Nöjen och mat

Om du är i Stockholm för att äta och dricka gott på samma gång som du besöker några av stadens mer berömda uteställen kan hundralapparna snabbt rinna iväg. Om du i stället tänker lite mer ekonomiskt kan du komma undan med en hundralapp för en lunch och 200-300 kr för en bra middag. Gatorna på Söder är kantade av billiga (men bra!) restauranger, pubar och barer. I centrum blir det automatiskt lite dyrare att gå ut och äta och roa sig.

När det gäller museum och liknande i Stockholm är det tyvärr så att Stockholm inte har anammat den europeiska traditionen att erbjuda gratis inträde (eller åtminstone ett mycket lågt inträde) till stadens konst- och kulturskatter. Det finns dock inget museum som har ett inträde på mer än 100 kr.