Långholmen

Att bo på vandrarhem i Stockholm kan både vara en ekonomisk vinning och en annorlunda upplevelse när man hittar ett gammalt fängelse som vandrarhemmet på Långholmen.

Precis som namnet avslöjar så är Långholmen en långsmal ö som historiskt sätt varit gamla betesmarker. Det sägs att man under 1800-talet hittade en skatt här bestående av tyska silvermynt från 900-talet. Men första gången som ön återfinns i historiskt dokument är från 1435 då Sveriges riksråd höll möte här. I anslutning till vandrarhemmet finns ett museum som berättar mer om fängelsets historia.

Hotell och vandrarhem öppnade

Fängelset stängde 1975 och stod sedan tomt och hotades av förfall. Räddningen kom 1989 då man öppnade Långholmens Hotell och vandrarhem. En verksamhet med hotellrum, lite enklare boende i vandrarhemmet, wärdshus och konferensmöjligheter.

Rum och paket

Det finns ett flertal paket att välja mellan med lite olika prisklasser beroende på om man väljer hotell eller vandrarhem. Paketen kan bestå av rum och hyra av cykel, speciella familjepaket under loven eller liknande.

Ett familjepaket för en helg kan jämföras med en städning vid flytt i Stockholm vilket kan vara smart att kombinera när man behöver hålla sig borta och samtidigt få en välförtjänt vila.

Vare sig man bor på hotellet eller vandrarhemmet har man tillgång till Wärdshuset och baren. Det som skiljer de olika åt är framför allt att frukost ingår i hotellpriset och att det finns lite fler rum att välja mellan. Bor man på vandrarhemmet går det dock bra att köpa till frukost för den som vill.

Hitta hit

Den som kommer med bil har tillgång till parkeringen där det finns cirka femtio platser. Är denna full finns det en betalparkering vid Västerbron.

Åker man buss eller tunnelbana är det tio minuters promenad från Hornstull. En del av bussarna stannar närmare. Flygbussarna stannar vid Hornstull.