slott utanför Bromma

Kinaslottet

Välkommen till Kina – fast mitt i Bromma.

Det är få turistattraktioner i Sverige som har stor inspiration från Kina. Ett av undantagen finns i Drottningholms Slottspark. Där ligger nämligen det vackra Kinaslottet som idag är med på Unescos Världsarvslista. Slottet byggdes klart 1769 och har stark inspiration från Kina men är ritat av en svensk arkitekt, Carl Fredrik Adelcrantz.

Den första paviljongen byggdes upp på Arsenalgatan varpå man skeppade de olika timmerdelarna till Drottningholm och monterade ihop byggnaden där. Därefter har byggnader tillkommit och renoveringar genomförts. Att besöka Kina Slott är en klar rekommendation för de som har intresse för Kina, 1700-talet eller svensk överklasshistoria. Om du letar hotell i samband med ditt besök på Kinaslottet kan vi rekommendera hotell i Bromma och du kan se en hel del valmöjligheter om genom att klicka här.

Besöka Kina Slott

När Kina Slott byggdes var det mycket populärt att bygga och inreda i kinesiskt stil. Det betyder att det inte bara är byggnaden som utstrålar detta tema utan även möblemang och stora delar av inredningen inne på slottet. Den som vill kan gå in på slottet och titta/läsa om olika detaljer på egen hand kan göra detta men många väljer att gå på någon av de visningar som finns att välja på. Visningarna sker dagligen och finns i två varianter. Allmän Visning består av en guidad tur på 45 minuter där man går igenom alla våningarna på slottet. Kan enbart bokas på plats.

Den andra visningen kallas för ”Familjevisning”. En visning som är anpassad för barn men som självklart även vuxna får följa med på. På ett spännande sätt berättar guiden om slottet, om varför man ville bygga i Kinastil och hur 1700-talets Sverige var på denna plats.

Kina Slott är öppet från maj till september. Under maj till augusti är öppettiderna 11-16.30 och under september 12-15.30. Utöver det är det begränsade öppettider på helgdagar så som exempelvis 1 maj, Pingstdagen och Midsommardagen. De som vill besöka Kina Slott en helgdag bör kontakta slottet i förväg eller besöka hemsidan för att få aktuella öppettider.

Entréavgiften är (2015) 100kr för vuxna och 50kr för studerande. Upp till 17 år räknas man som barn och går därmed in gratis. Många väljer däremot att köpa biljett som både gäller Kina Slott och Drottningholmsslott. I detta fall kostar biljetten för vuxna 180kr, studerande 90kr och gratis för barn upp till 17 år.